Gericht Opleiden

Logo ANBINieuws

Druk bezochte informatieavond

Technische mbo opleiding op het eiland? Dat kan!

Er is een tekort aan technisch personeel. Dit tekort dreigt de komende jaren alleen maar groter te worden. Technische bedrijven – ook op de Hoeksche Waard – staan te springen om goed opgeleide technici. Tegelijkertijd hebben de Zuid-Hollandse eilanden te maken met bevolkingskrimp en jongeren die naar de steden trekken. Tijd om daar iets aan te doen, dacht ervaren techniekdocent Jan de Jong. Met de steun van drie ‘eilandse’ bedrijven startte hij een eigen mbo technische opleiding: GO-College.

Vorige week  was er een informatiebijeenkomst over GO-College in Middelharnis. Zo’n 30 geïnteresseerde leerlingen en bedrijven waren hierbij aanwezig. Directeur Jan de Jong vertelde over de bijzondere aanpak van de opleiding: “Door de samenwerking met bedrijven leren de studenten het vak in de praktijk. Zij leren daardoor wat vandaag én in de toekomst belangrijk is in de functie. In het reguliere onderwijs krijgen leerlingen vaak lesstof over inmiddels verouderde en achterhaalde technieken. Hierdoor ontstaat een kloof tussen het bedrijfsleven en onderwijs.”

De bedrijven Aquality, TBP Electronics (Goeree-Overflakkee) en Van Rennes Elektrotechniek (Klaaswaal) investeren in het GO-College. Directeur Ton Bervoets van het laatstgenoemde bedrijf vertelde tijdens de informatieavond over zijn geloof in het GO-College: “Er is sprake van een persoonlijke en gerichte begeleiding. Wij spelen zelf een grote rol in het opleidingsproces en verzekeren onszelf op die manier van goede werknemers met de juiste kennis van ons bedrijf.”

‘Leren door doen’ is het motto van GO-College. Leerlingen van het GO-College werken fulltime in een technische functie bij een bedrijf in de buurt.  Het is hard werken: Leerlingen hebben evenveel vakantiedagen als andere werknemers van de bedrijven. De opleiding is echter een jaar sneller (drie jaar) af te ronden dan een reguliere mbo opleiding. Het nieuwe schooljaar start op 20 augustus. Voor het volgen van een mbo-opleiding via GO-College is een vmbo-diploma of een overgangsbewijs naar havo 4 een vereiste. Meer informatie over GO-College is te vinden op www.gocollege.nl.

 

« Terug naar overzicht | Geplaatst op: 29-04-2013